Александър Панайотов Александров е вторият български космонавт, летял на борда на съветския космически кораб Союз-ТМ-5 заедно с командира на полета Анатолий Яковлевич Соловьов и борд-инженера Виктор Петрович Савиних. Мисията продължава от 7 до 17 юни 1988 г.

Александър Александров завършва специалност летец-инженер през 1974 г. До 1978 г. служи в бойните части на Военновъздушните сили като пилот на изтребител-бомбардировач. През 1983 г. завършва аспирантура в Института за космически изследвания към Академията на науките на бившия СССР, Москва. Получава научна степен "кандидат на техническите науки" (сега доктор).

На 1 март 1978 г., Александров e избран за космонавт във втората група от програмата Интеркосмос, заедно с първия български космонавт Георги Иванов.

Готви се за космическия полет през 1979 г. при който е дубльор на Георги Иванов. През юни 1988 г. става вторият българин, излетял в Космоса По време на полета извършва над 56 успешни научни експеримента, включително изпитание на български храни за космонавти, разработени от Института за космически изследвания при БАН с ръководител акад. Димитър Мишев. По време на полета е осъществен телемост на космонавтите с Тодор Живков, предаван директно по Българската национална телевизия.

Военен летец първи клас, заслужил летец, летец-космонавт на Република България.През 2002 г. е удостоен с военно звание бригаден генерал, удостоен с орден „Стара планина“. Герой на Съветския съюз.

Женен, със съпругата си Благовеста имат двама сина.

Почетните граждани – от ОбС Омуртаг. През 2008 година, на входа на град Омуртаг, е открит Авиационен парк. Тук са изложени самолети и друга техника, които са били на въоръжение във военно-въздушните сили на Българската армия преди години. Всъщност, в парка са изложени и трите вида самолети, с които космонавт Александров е летял - МИГ-19; МИГ-21 БИС; СУ

Забележително в „експозицията” е зенитно-ракетна установка М-11. Тя става известна на света на 1-ви май 1960 г., когато руските въоръжени сили свалят американския U2 (ю две). До ракетната установка е изложена и радио-локационна станция „Звезда”. Тя е служила за откриване и прицелване на въздушни обекти.

На откриването на авиационно-космическия комплекс край гр.Омуртаг, в началото на месец юни през 2008 година, като гости присъстваха делегация от летци, покорили космоса двадесет години по-рано на борда на космическия кораб “Съюз ТМ5”. Това, са – самият Александър Александров, колегите му, с които е бил в орбита - командирът Анатолий Салавьов, борд инженерът Виктор Савинин и борд инженерът на орбиталния комплекс Муса Манаров, както и генерал-лейтенант Владимир Александрович Шаталов - ръководител на центъра за подготовка на космонавти.

За Александър Александров е чест някогашните летателни апарати, а днес -  музейни обекти, да се съхраняват в близост до родното му място.

Както е гордост и чест за съгражданите на космонавта да съхраняват в залите на историческия музей на  гр.Омуртаг, скафандъра, с който е осъществен вторият полет на българин в космоса.

С откриването на Авиационния парк космонавтите вече наричат Омуртаг „Звездното градче на България”.