07.06.2014 г.

Омутаг отбеляза своя празник

С празничен едночасов концерт на Духов оркестър гр.Омуртаг с ръководител Душко Ангелов  започнаха честванията по повод Официалния празник на Омуртаг – 7 юни.  Вече втора година организираните мероприятия се проведоха на пл.”Летец-космонавт Александър Александров”, а самият празник се отбеляза за осма поредна година. На 28 април 2006 година с решение на Общински съвет – Омуртаг се приема Наредба за символиката на Община Омуртаг, в която денят 7 юни е определен, като празник на общината. Датата е избрана не случайно, на този ден през 1988 г. нашият съгражданин, героят на Република България,  вторият български летец-космонавт Александър Панайотов Александров полита за да покори Космоса. Тази година се навършват 26 години от неговия знаменит полет.

На празника присъстваха заместник-кметът на Община Омуртаг г-жа Радка Рашева, секретарят на общината г-жа Рембие Ереджебова, заместник-председателят на Общински съвет – Омуртаг, председателят на НЧ„Отец Паисий -1870”, общински съветници, директори на дирекции в общината,  кметове на кметства, служители на администрацията, граждани.

Заместник-кметът Рашева приветства гостите и гражданите от името на кмета на общината г-н Неждет Шабан „В културния календар на всяка община има дати и събития, които предизвикват възторг, преклонение и гордост. Такъв ден за нас Омуртагчани е седми юни – Празник на Община Омуртаг и денят, в който през 1988г. нашият именит съгражданин Александър Александров полита в Космоса. На днешния ден, обединяваме чувствата си към родния град и общината. Засвидетелстваме почит към историята и традициите ни, преосмисляме действията си сега, във времето, в което живеем и изразяваме съпричастност към каузата да работим за просперитета на Омуртаг. ”

По повод празника кметът на общината получи поздравителен адрес от президента на Република България г-н Росен Плевнелиев. „Използвам случая за да изразя своята увереност, че усилията на общинското ръководство за създаването на нови възможности за привличане на инвестиции и откриване на работни места, спомагащи икономическото възраждане на Омуртаг и региона, ще продължат да дават добри резултати”, се казва в адреса.

Празникът продължи с празничен концерт-спектакъл изнесен от ансамбли и състави към НЧ„Отец Паисий -1870”. Участие взеха:

  • Любителски фолклорен ансамбъл „Лисец”, с ръководител хор Сибила Илиева, ръководител оркестър Диан Душков, музикален ръководител Душко Ангелов, ръководители на танцовите състави са Ралица Жоржес, Лъчезар Ангелов и главен художествен ръководител Стойчо Тончев.
  • Детска вокална група „Ритми” – с ръководител Душко Ангелов.
  • Група за автентични танци /ГАТ/ - с ръководител Лъчезар Ангелов
  • Група за турски песни – с ръководител Душко Ангелов
  • Индивидуални изпълнения  имаше на Есин Еджевит, Мая Стилиянова и Гергана Димитрова от Школата по изкуства от класа по народно пеене с преподавател Сибила Илиева.

По случай празника на Община Омуртаг в сградата на старото читалище, която се намира на пл.”Независимост” ще бъде експонирана изложба „Спомени в багри” на омуртагчанина Йордан Коев. НЧ „Отец Паисий-1980”  кани всички на откриването на изложбата на девети май, от 16,30 часа.

Празникът  приключи с общоградско Северняшко право хоро.