ПРАЗНИК НА ОБЩИНА ОМУРТАГ - 7 ЮНИ 2015

Тази година на 7 юни, когато е официалният празник на общината се навършиха 27 години от космическия полет на роденият в град Омуртаг втори български космонавт Александър Александров. В негова чест през 2008 година, на входа на град Омуртаг, бе открит Авиационно-космически парк, а през 2013 година отново в знак на признателност към героичния му подвиг в град Омуртаг бе изграден нов градски център, носещ неговото име,  на който се издига величествено монумент на космонавт символизиращ човека устремен към Космоса.

Празникът в неделя вечерта се отбеляза за девета поредна година. Тържеството започна с концерт на Духовия  оркестър с ръководител Душко Ангелов, след което кметът на Общината Неждет Шабан приветства гражданите и гостите на града.

Пожелавайки празнично настроение, трудолюбие и търпение на Омуртагчани, градоначалникът Шабан ги увери, че въпреки трудностите и предизвикателствата общинското ръководство ще продължи да работи за просперитета на Омуртаг и да отстоява това, което си е поставило, като задачи.

„С общи усилия, с вашата подкрепа показахме, че можем да вървим ръка за ръка, да реализираме проекти за града и общината, които да носят позитиви за години напред”, допълни още той.

Честванията продължиха с концерти на Народните читалища „Отец Паисий – 1870” и „Шафак - 2001”, последвани от площадно шоу на танцова формация „Феникс” и концерт на поп звездата Михаела Филева.

Гости на събитието бяха Мустафа Йолдаш - заместник-генерален консул на Република Турция в Бургас, председателят на Общински съвет – Търговище Севим Али, кметът на община Антоново Танер Али, заместник-кметът на община Търговище Емине Якубова, заместник-кметът на община Опака Мерсу Мехмедов, както ръководители на държавни учреждения и институции, фирми и дружества, общински съветници, кметове на населени места от общината и др.

По повод празника тази година в дните от 4 до 7 юни беше експонирана изложба в старото читалище. Подредени бяха 24 творби от Художествения отдел на Историческия музей в града, които са посветени на Омуртаг и на космонавтиката.

В празничния ден Исторически музей - Омуртаг беше отворен за безплатни посещения. Жителите и гостите на града имаха възможност да разгледат изложените в него експонати, сред които важно място заема космическия скафандър на Александър Александров, с който през 1988 година е осъществил полета си.