22.05.2015 г.

 

Напредват дейностите на обект “Изпълнение на дейности за осигуряване проводимостта и техническите параметри на изградения водопровод от ПСПВ „Ястребино” до помпена станция „Омуртаг” и съоръженията към него, за обезпечаване на необходимото водно количество за водоснабдяване на гр.Омуртаг

От общинската Дирекция „Проекти, инвестиции, строителство и обществени поръчки” съобщават, че са изпълнени повечето от заложените дейности по подписания договор. 18 километровият довеждащ водопровод от яз.”Ястребино” до Омуртаг се рехабилитира по договор за инженеринг подписан между Община Омуртаг и Дружество по закона за договорите и задълженията”ВиК Омуртаг – 2014”. Стойността на договора е 468 729 лв. Финансирането на обекта е по Споразумение сключено между Министерството на регионалното развитие и Община Омуртаг.


 

 

 

 

 

Изградени са били вече предвидените нови шахти за монтиране на въздушници. В хода на работа са били демонтирани част от старите, като на тяхно място са поставени нови. Подменени били са били около 567 метра от старите тръби с нови полиетиленови с висока плътност.  През месец май са били подменени тръбите в участъците около селата Камбурово иАнтоновското село Изворово. Това са били двата най-проблемни участъка от водопровода, където са възниквали най-много аварии на тестовете за изпитания, допълват от Дирекцията. При последната направена частична проба за пълнене на вода, темповете, с които тя достигала до помпената станция в Омуртаг са били 10 литра в секунда. Необходимо е било обаче да скоростта на пълнене да достигне до 40 литра в секунда според специалистите. Надеждите са водопроводът успешно да издържи на това темпо на пълнене, след което се предполага, че трасето ще издържи и на необходимите 70 литра в секунда и да се стигне до 72 часовите проби на системата.