„И си носим песента

За пореден път в село Горно Новково, община Омуртаг се проведе традиционният събор за автентичен фолклор „И си носим песента”, превърнал се във форум на българската култура и утвърдил народните добродетели съхранявани от векове.

 

Събора се провежда от Община Омуртаг   и народно читалище „Нова светлина - 1956” село Горно Новково.

 

В проявата участваха 166 изпълнители  от цяла Североизточна България и от Родопите.

 

Съборът е място, на което българомохамеданите представят своите песни, обичай и бит. Той е своеобразна родова среща – освен изпълнителите, възвишението край селото събира публика от цялата страна – чийто корени са от Родопите, но са дошли в тази част на България през годините в търсене на препитание.

 

Официални гости на събора бяха народните представители – Имрен Мехмедова, Танер Али и Сергей Кичиков, Ахмед Ахмедов – зам.председател на ДПС, Хамди Илязов, който е председател на областния съвет на ДПС-Търговище,  Емине Якубова - зам. кмет на община Търговище, Хатидже Алиева – председател на Общински съвет- Търговище, Неджатин Мустафов – зам. кмет на Община Антоново и Бехчет Салимов – председател на Общински съвет – Антоново, кметове на кметства и общински съветници.

 

След изпълненията на съставите, кмета на община Омуртаг - инж. Ешреф Ешрефов приветства гостите и участниците на събора с добре дошли и им пожела здраве, лично щастие и късмет във всяко начинание.

 

Вижте снимки тук