ЮБИЛЕЙНО ЧЕСТВАНЕ 30 ГОДИНИ ОТ ПОЛЕТА НА БЪЛГАРСКИЯ ЛЕТЕЦ-КОСМОНАВТ АЛЕКСАНДЪР АЛЕКСАНДРОВ И ПРАЗНИКА НА ОБЩИНА ОМУРТАГ

ЮБИЛЕЙНО ЧЕСТВАНЕ

30 ГОДИНИ ОТ ПОЛЕТА НА БЪЛГАРСКИЯ ЛЕТЕЦ-КОСМОНАВТ АЛЕКСАНДЪР АЛЕКСАНДРОВ И ПРАЗНИКА НА ОБЩИНА ОМУРТАГ – 7 юни 2018 г.

 

 

 

На 7 юни, точно преди три десетилетия за втори път български космонавт достига заветния космос. Българинът, първокласния летец, нашият съгражданин  Александър Александров е човекът докоснал се до необятното космическо пространство. Той излита в космоса на борда на кораба „Союз ТМ-5”. С неговия полет се затвърждава мястото на България като космическа държава.

Празненствата по случай юбилейното честване  започнаха  с ритуално издигане на знамената на площад „Независимост”, след което се проведе тържествено заседание на Общински съвет-Омуртаг. На заседанието в знак на признателност към постиженията на нашият съгражданин, бе именуван Авиационно-космическия парк край града „Летец-космонавт Александър Александров”.  По негово предложение званието „Почетен гражданин на Община Омуртаг” получи летец- космонавтът Сергей Авдеев. За изключителни заслуги в областта на спорта и за постигнати високи спортни резултати на Европейски и Държавни първенства по бокс през 2018 г. с парична награда беше наградена Мелис Йонузова.

Празника продължи на площад „Летец-космонавт Александър Александров”.

„За мен е чест да Ви поздравя с празника на Община Омуртаг. Нека всички заедно да работим за просперитета на нашия град и да защитим девиза му – “Мъдрост, Сила, Градивност”! Уверен съм, че  с мъдростта на старите, с разума на зрелите и с ентусиазма на младите да превърнем Омуртаг в модерен град от европейски тип!Бъдете здрави, отговорни и целеустремени, бъдете щастливи и носете нашия малък град в сърцата си!”, каза в приветственото си слово кметът на Общината инж. Ешреф Ешрефов.

На тържествата присъстваха още Георги Иванов-първият български космонавт, Красимир Стоянов – дубльора на Александров, космонавти от Русия и Румъния, народните представители от Търговище, кметове на съседни общини, десетки граждани.

Честванията продължиха с концерт на Народно Читалище „Отец Паисий – 1870” гр.Омуртаг  и космическия глас Валя Балканска.

Жителите и гостите на града имаха възможност да разгледат обновеният Авиационно-космически парк „Летец-космонавт Александър Александров” Към трите самолета, ракета и радиолокационна система, тази година бяха добавени пускови устройства, които демонстрират истинското въоръжение на летателните съоръжения. Те са дарени от авиобазата в Граф Игнатиево.