139 години от освобождението на гр.Омуртаг от османско робство

На 27 януари жителите на Омуртаг отбелязват 139 години от освобождението му от османско робство.Традиционно събитията започнаха от 10,30 часа с панахида за упокой душите на загиналите, която се отслужи  в църковния храм св.Димитър.След това от 11,30 часа  бяха поднесени венци и цветя от името на община Омуртаг, на НЧ „Отец Паисий”, НЧ „Шафак” от гр.Омуртаг, Детската ясла и общинските организации на политически партии от града, на паметната плоча в парка на Омуртаг, където доскоро бяха  погребани костите на руските войници отдали живота си за свободата ни.Там си припомнихме и за събитията случили се преди 139 години.

В приветственото слово на кмета на община Омуртаг инж.Ешреф Ешрефов, поднесено на паметната плоча  се казва :

Уважаеми съграждани! За мен е чест да ви поздравя с Деня на гр.Омуртаг. Преди 139 години, на днешния ден  е поставено едно ново начало – градът ни започва да се възражда от пепелищата на войната и да гради своето бъдеще. Нека в този празничен ден си  пожелаем  да бъдем достойни следовници на хана , чието име носи града ни -  Омуртаг – строителя и миротвореца. Да  помним уроците на миналото, да живеем заедно в настоящето и  да градим успешно бъдещето  на гр.Омуртаг. Да пазим заветите   на дедите  си и увеличаваме славата на звездното ни градче. Нека на този празник да си пожелаем здраве, мъдрост, дълголетие, оптимизъм и хармония помежду ни! Бъдете горди с нашия град – град с история, богата култура и традиции.

Честит празник !”

На 27 януари в Гимназия „Симеон Велчев” се проведе и традиционния турнир по шах под патронажа на община Омуртаг и посветен на празника на града