Кметът на община Омуртаг инж. Ешреф Ешрефов взе участие в проведената днес среща между ръководителите на местните институции

 

 

 

Събитието бе инициирано от група общински съветници и кметове на населени места от община Омуртаг. То бе във връзка със създалото се напрежение и протестите, свързани с пътнотранспортното произшествие на околовръстния път край град Омуртаг на 15.08.2019 г.

На срещата, която се проведе днес в Заседателната зала на Община Омуртаг, участваха народните представители Танер Али и Имрен Мехмедова, заместник областният управител на област Търговище Панайот Димитров, председателят на Общински съвет – Омуртаг д-р Метин Исмаил, заместник-директорът на ОД на МВР – Търговище комисар Мариан Михайлов, началникът на Районно управление – Омуртаг гл.инспектор Борислав Борисов и други.

Откривайки събирането д-р Метин Исмаил разясни, че целта на инициаторите на срещата е била да се внесе пълна яснота около инцидента и да се намали създалото се напрежение, защото местните жители са силно обезпокоени и притеснени. Той съобщи също, че в подписката за провеждането на срещата са се подписали почти всички кметове и общински съветници.

По време на мероприятието кметът Ешрефов изказа своите съболезнования към семейството на починалия младеж и призова органите на реда да предприемат по-стриктни мерки за опазване на обществения ред в общината, осигурявайки повече полицейско присъствие за спокойствието на гражданите.

„Няма да коментирам пътния инцидент. Оставям това на компетентните органи. Нека те да се произнесат и нека този, който е виновен да носи отговорност пред закона. Моят апел е да не се всява излишно напрежение между гражданите и трагедията да не се политизира. Омуртаг е пример за етническа толерантност, тук хората от различните етноси съжителстват без проблеми и се разбират“, каза още той.

Градоначалникът допълни, че проведеният в събота протест е незаконен и че няма подадено заявление в Общинска администрация. Освен това припомни, че провеждането на митинги в късните часове на денонощието от 22:00 ч. до 08:00 ч. са недопустими по закон.

21.08.2019 г.