28.04.2015 г.

Ден на религиозната толерантност в Община Омуртаг

Днес в община Омуртаг се проведе „Ден на религиозната толерантност”. Инициатива  протече под мотото ”Познаваме ли нашите храмове? Да ги опознаем днес!“. Събитието, което събра на едно място представителите на Българската православна църква и Мюсюлманското вероизповедание беше открито от заместник-кмета на Общината Радка Рашева.

Участници в мероприятието бяха архиерейският наместник на Търговищката духовна околия отец Славчо Проданов, енорийският свещеник на църковния храм „Св.Димитър” Красимир Андонов, районният мюфтия на област Търговище Енвер Яхов, имамите на двете джамии в града Селим Селимов и Ариф Арифов.  Сред уважилите деня религиозната толерантност бяха секретарят на Общинска администрация – Омуртаг Рембие Ереджебова, Директорът на Исторически музей – Омуртаг Мирослав Тошев, общински служители, граждани и др.

„Въпреки, че за Международен ден на толерантността е обявен 16 ноември, а 17 януари е Денят на религиозната толерантност и търпимост, ние избрахме днешния пролетен ден заради комфорта на участниците, понеже в програмата са предвидени посещения на религиозните храмове в Омуртаг”, каза организаторът Хасан Якуб, експерт по етнически и религиозни дейности в Община Омуртаг.

След това беше представена тематична презентация за толерантните човешки взаимоотношения и тяхното развитие през вековете. Подробна информация беше изнесена за свещените за различните религии храмове, как са възникнали, каква е била необходимостта от създаването им,  архитектурните им индивидуалности и класификацията им по видове.

След официалната част всички участници посетиха православния храм „Св. Димитър” и двете джамии „Синджирли джамия” и „Фъндък джамия”. По време на визитите участниците се запознаха със символите, частите и архитектурното устройство на храмовете, получиха и подробни исторически справки за възникването и наименованията им.

„Вярвам, че с днешната инициатива в търсене на общото, споделеното, позитивното в съзнанието на всеки един от нас проникна светлия лъч на човещината и толерантността към по-различното”, каза Рембие Ереджебова в заключителната част на Деня на религиозната толерантност  и благодари на всички за проявения интерес към специфичната проява организирана от Община Омуртаг.